Sva događanja

1

2

3

4

5

6

7

8

9

12

Izložba: OTOCI

Gradski muzej Drniš priređuje izložbu mlade šibenske umjetnice Nevene Petre Piližota koja se svojim radom već uspjela afirmirati u umjetničkome svijetu. Izložbu otvaramo u srijedu, 19. lipnja u 20 sati, a djela će biti izložena do 17. srpnja 2019. g.
Izložba naziva "Otoci" niz je slika većih i manjih formata, u tehnici ulje na leosnitu, akvarel i crtež na papiru, koje kroz temu otoka utjelovljuju dubko kontemplativno promišljanje o čovjeku, njegovu mjestu u svjetu i silnicama koje se isprepleću među ljudima i međusobno ih zbilžavaju, odnosno udaljuju.

Predgovore za izložbe piše sama umjetnica, tekst u kojem otkriva izvore svojega nadahnuća i promišljanja koja prethode umjetničkim djelima sastavni je dio izložbenoga koncepta.

Iz predogovora:
... "Čovjek nekamo žuri, a sve je sporiji. Čovjek sluša, a ne čuje; gleda, a ne vidi.
“Umjetničko djelo jest težnja k jedinstvenosti i potvrđuje se kao cjelovitost, apsolutnost, a istodobno pripada sustavu zamršenih odnosa. Ono izražava nadmoćno i slobodno sanjarenje, ali se u njemu, isto tako, sabiru i energije civilizacija. “ (Henri Focillon)
Ljudi, kao i otoci
statični putnici."
(Nevena Petra Piližota)

Životopis:
Nevena Petra Piližota rođena je 1986. u Šibeniku, gdje je završila OŠ Petra Krešimira IV i Gimnaziju Antuna Vrančića. Godine 2010. završila je preddiplomski sveučilišni studij Slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti (Zagreb), 2011. diplomski sveučilišni studij Slikarstva ALU Zagreb. Godine 2012. magistrirala je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nagrađena je sa Otkupnom nagradom Rektorata za najbolji rad 2010. i Otkupnom nagradom Erste fragmenti 7, stipendijom Nacionalne zaklade za osobito nadarene studente za akademsku godinu 2009/10., Rektorovom nagradom u akademskoj godini 2008/09… Izlagala je na desetak samostalnih i četrdesetak skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu..
E-mail: Cette adresse e-mail est protégée contre les robots spammeurs. Vous devez activer le JavaScript pour la visualiser.
Web: https://m.facebook.com/nevena.petra.pilizota/
https://nevenapetrapilizota.blogspot.com/