KRNJEVAL


Tradicija Krnjevala u Drnišu datira iz 1780. godine i traje do danjašnjih dana, kad u predkorizmenom razdoblju maškare preuzimaju ključeve Grada. Maškarana vlast traje do dana Krnjevala, kada se organizira suđenje i izvršava kazna nad Krnjom. Lik Krnje utjelovljuje sva zla koja su snašla puk tijekom protekle godine. Stoga građani organiziraju maškaranu povorku koja ulicama grada dovodi Krnju na suđenje na Poljani, glavnom gradskom trgu. Presuda je uvijek ista: Krnjo je kriv i za ono što je i što nije skrivio, a bit će kažnjen spaljivanjem na Čikolskom mostu i bacanjem u rijeku. Po izvršenju kazne povorka se vraća na Poljanu, gdje se biraju najbolje maškarane skupine i zabava nastavlja do kasno u noć.

VEČERI PASIONSKE BAŠTINE


Večeri pasionske baštine u Drnišu su utemeljene 2002. godine u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Drniš. Svake godine u tjednu uoči Velikog tjedna u crkvi Gospe od Ružarija u Drnišu kroz slikarsko, pjesničko i glazbeno promišljanje korizme, izvode se prigodni programi u spomen muke Isusa Krista. Brojni gostujući i domaći (lokalni) izvođači izvode pasionske programe iz cijele Hrvatske prikazujući tradiciju pasionske baštine.

USKRŠNJI DORUČAK


Uskršnji doručak na Poljani, glavnom drniškom trgu, prava je gozba za Drnišane i njihove goste. Pršut, sir, panceta, vino, uskršnje pogače, pisance, pečenice i brojne druge delicije čine Uskršnji doručak bogatim i raskošnim gastro-doživljajem.

PROMINATREK


Utrka ProminaTrek održava se u proljetnim mjesecima na uređenim planinarskim stazama Promine i okuplja velik broj sudionika, rekreativaca i profesionalnih planinara, iz Hrvatske i susjednih zemalja. Bazira se na promicanju veće tjelesne aktivnosti odnosno aktivnog i rekreativnog bavljenja sportom u cilju zdravijeg življenja, te na promicanju ekološke svjesnosti i uživanju u prirodnim ljepotama. Organizator utrke je Planinarsko društvo Promina Drniš.
www.pd-promina.hr 

MILJEVAČKE UŽANCE


Ovom manifestacijom Miljevčani obilježavaju sjećanje na dan 21.06.1992. godine kada je sedam miljevačkih sela oslobođeno od okupacije u Domovinskom ratu. Posjetiti Miljevačke užance znači uživati u bogatstvu narodnih nošnji, pučkim napjevima i ostalim kulturno-zabavnim zbivanjima poput Malonogometnog turnira čiji su sudionici branitelji, ali i djeca.

FESTIVAL SIRA


Festival u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Grada Drniša održava se u lipnju. Cilj manifestacije je promovirati sirarsku proizvodnju te poticati brandiranje autohtonih i tradicijskih sireva. Od 2009. godine kada je organiziran prvi Festival sira, u Drnišu se okupljaju izlagači iz Hrvatske i susjednih zemalja. Uz sirare izlažu i proizvođači ostalih poljoprivrednih proizvoda (pršut, med, vino, ulje itd.) kao i suvenira, a program je upotpunjen je i prigodnim kulturno-zabavnim sadržajima.

DRNIŠKE LJETNE VEČERI


Riječ je o manifestaciji koja objedinjuje sva bitna ljetna gradska događanja, započinje u lipnju i završava početkom rujna. Uz brojne kazališne predstave, likovne kolonije, književne večeri, koncerte, izložbe i sportska događanja, valja u tom razdoblju izdvojiti i tradicionalno hodočašće na otok Visovac na blagdan Gospe od Anđela. U sklopu Drniških ljetnih večeri zaživjele su se i neke druge manifestacije kao što su Susret amaterskih klapa sjeverne i srednje Dalmacije i Glazbene večeri u crkvi sv. Roka. Od sportskih događanja važno je izdvojiti Malonogometni turnir Sveti Roko, koji samu završnicu odigrava baš onih dana oko samog blagdana zaštitnika grada sv. Roka kada se slavi i Dan Grada. Središnja proslava na sam Dan Grada Drniša održava se tradicionalno na glavnom gradskom trgu Poljani, uz bogati kulturno-umjetnički i zabavni program.

MEĐUNARODNI FESTIVAL PRŠUTA


Drniški pršut jedan je od najprepoznatljivijih drniških proizvoda, a Drnišani su na njega osobito ponosni. Vrhunska kvaliteta drniškog pršuta razlog je zbog kojeg je Drniš domaćinom Međunarodnog festivala pršuta. Cilj ove gospodarske manifestacije, osim promocije proizvodnje pršuta je i obogatiti turističku ponudu šireg područja Grada Drniša, promicati tradicijske obrte i lokalne proizvode. Dvodnevna manifestacija uz kušanje drniškog pršuta kao i pršuta gostujućih proizvođača iz drugih krajeva Hrvatske i inozemstva, obiluje i ponudom drugih gastronomskih i lokalnih proizvoda, te kulturno-zabavnim programima.
www.drniskiprsut.com 

FESTIVAL ZBORSKE DUHOVNE GLAZBE „JUBILATE DEO“


U crkvi Gospe od Ružarija, krajem listopada održava se Festival zborske duhovne glazbe „Jubilate Deo“ na kojem svoje djelovanje predstavlja šest amaterskih zborova. Tom manifestacijom obogaćuje se kulturna ponuda samoga grada, te se potiče aktivnost i kvalitetan razvoj zborskog pjevanja. Organizatori ovoga događanja su Pučko otvoreno učilište Drniš, Gradski pjevački zbor „Neuma“ i Župa Gospe od Ružarija.

MARTINJE


Cjelogodišnji trud i rad vinogradara i vinara nagrađuje se manifestacijom Martinje koja se tradicionalno održava u Drnišu od 2003. godine, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Drniš. Iz godine u godinu promoviraju se kvaliteta vina proizvedena od autohtonih bijelih (debit i maraština) i crnih sorti (lasina, plavina) te osobito kvalitetnog drniškog merlota. Lokalni proizvođači natječu se za prestiž u poznatoj konkurenciji te za pohvale posjetitelja koji uživaju u sve boljoj kapljici.
http://pucko-otvoreno-uciliste-drnis.hr/