Nacionalni park "Krka", jedan od osam hrvatskih nacionalnih parkova, obuhvaća područje od 109 km2 na prostoru gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke, te donjeg dijela toka rijeke Čikole i njenog utoka u Krku. Ovaj prostor proglašen je nacionalnim parkom 1985. god.
Rijeka Krka, ukupne duljine 72,5 km, od čega je 50 km pod zaštitom nacionalnog parka, jedinstveni je prirodni i krški fenomen, sa sedam slapišta i ukupnim padom od 224 m.
Najatraktivniji dio NP Krka na drniškom području je Roški slap. Duljina njegovih sedrenih barijera iznosi približno 650 m, najveće širine riječnog toka od 450 m i ukupnim padom od 22,5 m. Najvećim slapom od 15 m rijeka se obrušava u Visovačko jezero. Kanjon rijeke je zanimljiv i zbog svoje osebujne i bogate vegetacije. 1909. god. ovdje je izgrađena jedna od prvih hidroelektrana u Europi. Na Roškom slapu sačuvani su i obnovljeni brojni mlinovi, stupe i valjavice, koji se danas smatraju etnološko-etnografskim spomenicima, svjedočeći o gospodarskoj prošlosti i ruralnom graditeljstvu ovog kraja.

Visovac, poznat i kao Gospin otočić, predstavlja savršen sklad prirode i ljudskog stvaralaštva. Otočić, na kojem je danas Franjevački samostan Majke od Milosti, još su u 14. st. nastanili Augustinci. Franjevci na otok dolaze 1445. god. Kasnije, 1568. god. utemeljen je novicijat, a potom i knjižnica i arhiv. Samostan i danas čuva vrijednu muzejsku zbirku. Osobitu zanimljivost postava čine četiri inkunabule, od kojih ističemo Ezopove basne tiskane 1487. god.

Od Visovačkog jezera do Roškog slapa može se i poučno-pješačkom stazom staza Stinice – Roški Slap – Oziđana pećina. Staza obiluje biološkim i geološkim fenomenima, a duga je osam i pol kilometara. Zanimljivo je napomenuti da šetnica u završnom dijelu ima više od 600 stepenica. Stepenice, osim prekrasnog pogleda sa vidikovaca, omogućuju i dolazak do Oziđane pećine u kojoj nalazi svjedoče o kontinuiranoj naseljenosti od doba neolitika (5000 pa do 1500 god. prije Krista). Pećina je sa zanimljivim izlošcima uređena i opremljena za posjete. Oni koji nemaju daha za predugo penjanje mogu stazi pristupiti s miljevačke strane gdje je uređeno parkiralište za vozila pa se spustiti do Roškog slapa uživajući u fantastičnim vidicima.

Do Roškog slapa i Visovca može se automobilom ili brodom NP Krka. Brodom se može od grada Skradina do Skradinskog buka, jedne od najvećih prirodnih ljepota Hrvatske, a potom uzvodno prema Visovcu i Roškom slapu, pa do Manastira sv. Arhanđela u Kistanjama. Ovaj pravoslavni manastir, koji se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1402. god., podigla je srpska princeza Jelena, sestra srpskog cara Dušana i žena hrvatskog kneza Mladena III. Šubića. Manastir ima veliku i bogatu knjižnicu s povijesnim rukopisima i knjigama.

Ploveći Krkom može se uživati u jedinstvenoj ljepoti rijeke, bogatom biljnom i životinjskom svijetu, brojnim povijesnim spomenicima, i duhovnosti i miru sakralnih zdanja.

www.npkrka.hr